Arribats des de Molins de Reis, La Casa Urbana organitza la seva 6a edició La Urbana Fest 2024

El proper 29 de juny el Palau Firal i de Congressos de Tarragona serà la seu d’aquest esdeveniment de dansa on també hi ha cabuda per al graffiti, podcasts en directe, conferències sobre coaching, workshops…

Un esdeveniment complex que compta amb un staff de 100 persones per a la jornada, que facilitaran qualsevol necessitat als assistents. Des de professionals especialistes en audiovisuals, llums, so, voluntariat de l’entitat, famílies socies, coreògrafs i filmakers.

Tot aquest personal treballarà per als 1.100 participants, als quals cal sumar-hi els acompanyants, faran cap a la ciutat de Tarragona per a una jornada on s’hi podran veure ballarins competint en diverses disciplines:  Campionat coreogràfic de dansa urbana, Certamen de dansa moderna i contemporània, batalles de beginners i professionals de all styles / freestyle, batalles de breaking-breakdance, entre d’altres.

En total més de 2.000 persones passaran per les instal·lacions del Palau de Congressos i gaudiran dels carrers, comerços, restauració i oci de la ciutat. Un impuls en l’economia de la Tarragona que es beneficiarà d’aquest increment de visitants dels quals el 40 % s’espera que també hi pernoctin.

Entre els participants hi trobem categories i edats diverses. Des dels minis, a partir de 4 anys fins, fins a professionals de la dansa i sèniors. Babies, infantil, junior, youth, absoluta, megacrew, solistes, parelles, mini solistes, mini parelles i premium, una categoria molt esperada on hi trobem els sèniors i famílies.

Destaca la participació de dos esportistes d’alt rendiment, representants del Consell Superior de l’Esport a nivell estatal en la modalitat breaking, que es troben en plena classificació per als Jocs Olímpics. BBoy Xak i BGirl Anna Furia  faran formació gratuïta per als atletes inscrits amb uns workshops, protagonitzaran un podcast obert per a donar a conèixer la seva trajectòria, i seran jurat en la batalla Seven To Smoke  de breakdance dissabte a la tarda.la urbana fest

El jurat està format per artistes musicals de renom, coreògrafs i ballarins reconeguts internacionalment i mediàticament com són: Ivan Santander, Marc Codony, Lluc Fruitós Brodas Bros, Julia Rackova, Marc Justicia, Marina Moliner, Ylenia Garcia i Ursula Rilo.

Per obrir l’inici d’algunes categories, actuaran de teloners companyies convidades com B-Eleven, Ursula Rilo i La Casa Urbana.

Entre la representació tarragonina hi trobem escoles participants d’arreu de la província com són: Sonia Cuadrado de Cunit, Aula Dance 3 i Arnau Fraga del Vendrell,  D’iDansa i Tandem Tania Ximénez de Reus, Urban Style, Second Home, PopDaygi de Tarragona, Feel Free de Torredembarra, Nou estil Salva Faye de Salou, Sway Dance Studio de Tortosa.

També hi trobarem participants vinguts d’Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Sant Andreu de la Barca, Molins de Rei, Terrassa, Sabadell,  Palamós, Figueres, Esparreguera, Sant Celoni, El prat del Llobregat, Cunit, Vendrell, Tortosa, Reus,  així com d’altres d’arreu del territori espanyol : Alacant, Benidorm, Alfaz del Pi, Inca Palma de Mallorca, entre d’altres.

Una de les novetats que es presenten en aquesta edició de La Urbana Fest són els podcast en obert per a participants i acompanyants. Aquests espais informatius i d’aprenentatge estan adreçats a joves i famílies. En cada un dels podcasts es parlen diverses temàtiques, des de la dansa com a motor cultural i d’expressió, eines de motivació-coaching o la dansa LGTBIQ+.

A la terrassa exterior del Palau de Congressos hi trobarem un espai per l’street art a càrrec de tres destacats pioners del Graffiti a Espanya, KAPI ONE – SENDYS – T-ZACK. Aquests tres artistes formen part d’ Street Gang, icònic grup de Graffiti Barcelona fundat el fundat el 1989, en l’època daurada del graffiti a Barcelona. Després de molts anys de treball,  cada artista ha explorat el seu camí en el graffiti i el muralisme. Aquest retrobament simbolitza no sols un homenatge als seus orígens sinó també una evolució constant en el món de l’art urbà.

Dissabte de 10h a 17h, un mural de 9 metres servirà de llenç per a la creació d’un graffiti desde l’inici amb temàtica TRUE SCHOOL, on el missatge serà incloure la antiga i nova escola de la Cultura Urbana.

Per acabar la festa, La Urbana Fest organitza una discoteca immersiva per als participants i famílies amb mapping, projeccions romàniques adaptades a la província i temàtiques de discoteca dels 70’s, 80’s. També hi participaran els “Homes Miralls” convidats per a dinamitzar la festa amb els seus vestuaris immersius i música en directe.

A banda de la importància en patrimoni cultural i turístic, la ciutat de Tarragona ha sigut un lloc molt especial per a la trajectòria professional de Sandra Renau, organitzadora tècnica de la Urbana Fest, i un dels motius pels quals s’han decidit a portar aquesta edició de l’esdeveniment a les instal·lacions del Palau de Congressos. Sandra Renau va viure sis anys entre Tarragona i Salou. Va ser Directora Tècnica del centre esportiu Sport Center Royal Tarraco en el període 2000-2005 i una de les figures pioneres del Hip hop a la província creant la seva Escola Hip Hop Culture a les instal·lacions del gimnàs Studi1 de Reus i Royal Tarraco. A més, va formar a nombrosos professors de dansa urbana que ara han format la seva pròpia escola o bé són ballarins professionals.

Tarragona serà doncs un espai de retrobament amb els inicis de Renau, on acudirà molta de la gent que va confiar en ella i dels qui està molt agraïda.

La gran acollida tant de participants com per la facilitat que han trobat en les instal·lacions del Palau Firal i de Congressos, han despertat l’interès dels organitzadors a repetir el 2025 a la ciutat de Tarragona ampliant la jornada a tres dies sencers d’activitats.

La Casa Urbana és una institució cultural de referència, consolidada en el teixit social des del seu naixement l’octubre de 2015. Amb una vocació profundament creadora, impulsora i dinamitzadora, aquesta entitat es dedica a fomentar el sector cultural professional, donant suport als nous emprenedors i establint un pont essencial entre la cultura i la societat. La seva missió transcendeix l’àmbit merament artístic, adoptant la cultura com a eina poderosa per a la cohesió social, la integració i l’empoderament de joves i les seves famílies.

La Casa Urbana es distingeix per ser un espai viu, on l’expressió cultural es manifesta en totes les seves formes, des de les arts escèniques fins a les manifestacions artístiques contemporànies, sempre amb una mirada oberta a la innovació i a l’exploració de noves vies d’expressió. La seva tasca es centra en la creació d’oportunitats per als talents emergents, proporcionant-los les eines necessàries per desenvolupar les seves carreres professionals dins d’un marc de suport, formació i visibilitat. la urbana fest - Palau Firal i de Congressos de Tarragona

En aquest sentit, La Casa Urbana entén la cultura com un dret fonamental i un motor de transformació social, per això, s’esforça per fer accessible l’art i la cultura a tots els racons de la societat, especialment a aquells col·lectius menys representats o en situació de vulnerabilitat. A través d’un ampli ventall d’activitats, tallers, espectacles i projectes col·laboratius, treballem per teixir llaços entre diferents comunitats, fomentant el diàleg intercultural i la comprensió mútua.

Amb aquesta premissa col·laborativa i de servei a la cultura i la comunitat es farà la presentació del programa OCELL DE FOC durant La Urbana Fest. Un programa impulsat i subvencionat per el departament d’Economia social i Treball amb l’objectiu d’oferir atenció a joves amb problemes de salut mental per millorar la seva autonomia personal i facilitar la construcció d’una vida independent i de qualitat.

La Casa Urbana es posiciona com a facilitadora d’un espai de trobada, on els joves i les seves famílies poden explorar, aprendre i gaudir de la cultura en un ambient acollidor i estimulant. La Casa Urbana esdevé, així, un llar per a la creativitat, l’aprenentatge i l’expressió lliure, on les idees flueixen i els somnis prenen forma.

En definitiva, La Casa Urbana representa un compromís ferm amb la cultura com a eina de canvi i progrés, una aposta per la diversitat i la inclusió, i un clamor per la importància de l’art en la construcció d’una societat més justa, conscient i cohesionada. Sandra Renau destaca l’orgull amb el que continuen treballant per ser un far de cultura viva, dinàmica i transformadora, al servei de la comunitat i de la societat en el seu conjunt.

Agraeixen el suport del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a poder dur a terme un festival d’aquesta magnitud i per a que l’entitat pugui continuar innovant i creant espais, esdeveniments per al públic i per als professionals del sector.

Tot i que el públic que s’espera està relacionat amb l’esdeveniment, el públic extern que ho desitgi també pot comprar la seva entrada per a veure les diferents competicions contactant per correu electrònic a laurbanachampionship@gmail.com